Få en følelse af mere tid

Lyder det ikke fristende? Vi kan desværre ikke udvide døgnet, men her kan du få et par tips til hvordan du kan føle, at du får mere tid gennem mindfulness.

Man kan helt overordnet sige, at alle mindfulnessteknikker på den ene eller anden måde påvirker vores nervesystem, så det spænder af. Når vi har travlt er vores nervesystem i forhøjet alarmberedskab. Giver vi ikke os selv den nødvendige tid til at stresse af, vil vores nervesystem køre i for højt et gear. Det betyder, at vi kommer til at fokusere på mulige trusler, hvilket igen opretholder og bekræfter det forøgede alarmberedskab.

Hvis dit nervesystem kører i for højt et gear er nogle af symptomerne: dårligere søvn og fordøjelse, nedsat mærkesans, svært ved at holde tankerne i ro, når du slapper af, at du ikke føler sig rigtig glad samt nedsat immunforsvar.

Er vores nervesystem overaktivt tager det resurserne fra de livsvigtige funktioner og det betyder også at vores åndedræt bliver mere overfladisk.

Men det er gudskelov ikke så svært at påvirke vores nervesystem, så det igen afspændes. I mindfulness påvirker vi vores afspændende nervesystem, det parasympatiske nervesystem. Det kan du gøre på flere måder. Her får du to vigtige redskaber, som let kan bruges der hjemme:

  • Lav i løbet af din dag, nogle helt dybe vejrtrækninger, hvor maven hæver sig på indåndingen og slip luften tungt på udåndingen. Inden du sover, laver du 20 dybe vejrtrækninger. Gennem rolig og dyb verjtrækning, beroliges både kroppen og sindet. Ændringen sker dels, fordi du får mere ilt i blodet, når du trækker vejret dybt, hvilket i sig selv virker beroligende, og dels fordi kroppen tror på den historie om ro og balance, som du fortæller med din vejrtrækning.
  • Få Vælg en ting i din daglige morgen rutine, hvor du praktiserer mindfulness. Det kan være tandbørstningen, babering eller når du bader. Når du gør det, så fokuser helt og totalt på det du gør: dine kropsbevægelser, smagen, berøringerne, dufte, synsindtryk,
    lyde etc. For eksempel, når du er i badet, så bemærk lyden af vandet, hvordan det føles, når det rammer dit hoved, dine skuldre og videre ned af din krop. Mærk vandets temperatur og duften af sæbe/shampoo og hvordan det føles på din hud. Se på
    vanddråberne på væggen eller badeforhænget, bemærk som vandet drypper ned af din krop og dampen, der stiger opad. Bemærk dine armes bevægelser, i det du vasker din krop – dit hår. Når tanker opstår, anerkend dem, lad dem være og bring din opmærksomhed tilbage på brusebadet.